Op bezoek bij Radboud umc

Op 9 november brachten wij op uitnodiging van het KWF een bezoek aan het Radboud umc in Nijmegen.

Onder het genot van een heerlijk kopje koffie werden we welkom geheten door prof. dr. Bart Kiemeney namens het Radboud umc.

Na verteld te hebben hoe blij en trots hij wel niet is op al die Alp d’HuZessers, en hun prestaties tijdens de dag, maar zeker op het enorme bedrag dat er jaarlijks gedoneerd wordt, werden we even weer met beide voeten op de grond gezet.

De kans op het krijgen van kanker is toegenomen van één op de drie mensen naar één op de twee.

De stijging is voor een groot deel toe te schrijven aan een hogere levensverwachting, vooral het aantal mensen dat op oudere leeftijd kanker krijgt is gestegen.

De kans voor Nederlanders om aan kanker te overlijden is nauwelijks veranderd, deze is bij mannen rond de 30 procent en bij vrouwen 23 procent.

Meer mensen krijgen dus kanker, maar de kans om eraan te overlijden is niet gestegen. Dat komt omdat de prognose is verbeterd.

Mede door de vele donaties, 208 miljoen euro!, in de afgelopen 16 edities kunnen een geweldige groep van onderzoekers ondersteund worden.

In de rondleiding door het laboratorium krijg je een beetje een idee wat een enorme kennis er al is vergaard om deze ziekte te bestrijden.

Maar ook hoe de patiënt steeds meer op maat behandeld kan worden, en dat ook zeker het mentale aspect een steeds belangrijkere plaats in neemt.

Dat dit alles gepaard gaat met enorme kosten is duidelijk, en daarom staat de slogan “Elke euro telt” nog steeds als een huis!

Laat een reactie achter