Alpe d’HuZes kent vijf miljoen euro toe aan nieuw kankeronderzoek

Het Alpe d’HuZes/KWF-fonds kent vijf miljoen euro toe aan dertien nieuwe onderzoeksprojecten. De onderzoeken beslaan de gehele breedte van de kankerbestrijding. Van kunstmatige intelligentie tot opereren met fluorescente stoffen van borstkanker tot oogmelanoom. Het zijn onderzoeken die bijdragen aan de genezing van kanker en aan een betere kwaliteit van leven voor (ex)kankerpatiënten.

Jan Kouwenhoven, voorzitter Alpe d’HuZes: “Het is geweldig dat de duizenden Alpe d’HuZes-deelnemers aan de basis staan van belangrijk wetenschappelijk kankeronderzoek. En dat we met het ingezamelde geld weer zoveel projecten kunnen ondersteunen.”

Een van de onderzoeken die door Alpe d’HuZes worden gefinancierd, is dat van prof. Henk van Weert (AMC Amsterdam). Hij onderzoekt of kunstmatige intelligentie huisartsen kan helpen om kanker in een vroeg stadium te sporen.

Alpe d’HuZes/KWF-fonds

Ieder jaar in oktober wordt het bedrag dat door de deelnemers aan de Alpe d’HuZes bijeen is gebracht, gestort in het in het Alpe d’HuZes/KWF-fonds.Dit fonds wordt beheerd door KWF Kankerbestrijding. Twee keer per jaar – in juni en in december – kent het KWF de gelden uit het fonds toe aan nieuwe onderzoeksprojecten. Stichting Alpe d’HuZes is hierbij nauw betrokken door unieke thema’s voor besteding aan te dragen.

Bijna drie miljoen voor jong talent

Van de toegekende vijf miljoen euro is bijna drie miljoen euro toegekend aan jonge onderzoekers. Dit heeft alles te maken met de ambitie van Alpe d’HuZes om jong onderzoekstalent een kans te geven. Dit thema noemen we bij Alpe d’HuZes: de Bas Mulder Award. Genoemd naar Alpe d’HuZes deelnemer Bas Mulder die op jonge leeftijd aan kanker overleed. Andere thema’s zijn: kennisbenutting van onderzoeksresultaten versnellen (thema Hermannetje; genoemd naar Alpe d’HuZes-deelnemer Herman Houweling) en extra extra ruimte bieden aan baanbrekende ideeën en innovatie (thema Nieuwe ontwikkelingen)

Onderzoek gefinancierd via Alpe d’HuZes/KWF-fonds, toekenning juni 2019.

Onderzoekstitel: Hermannetje

€ 544.360,00 aan prof. dr. Wilbert Zwart (longkanker). De glucocorticoïd receptor signaleringsroute als therapeutische optie bij longkanker?

€ 499.958,60 aan dr. Jan-Willem Beenakker (oogkanker). Verbeterde zorg voor het oogmelanoom met hoge resolutie MRI.

€ 539.583,68 aan dr.Joost Verhoeff (hersentumoren). Herbestraling van recidief gliomen: welk schema is het beste voor de patiënt?

Onderzoekstitel: Ambitie (oa Bas Mulder Award)

€ 483.441,00 aan dr. Daniël Miedema (dikkedarmkanker). De groei van darmkanker.

€ 531.278,00 aan dr. Jonne Raaijmakers (niet tumorspecifiek). Genomen uit balans; geen probleem voor de kankercel?

€ 497.935,00 aan dr. Stijn Keereweer (hoofd/hals-, mondholte-en lipkanker).Geleid door licht: Tumor-gerichte fluorescente stoffen helpen bij het volledig wegsnijden van een kankergezwel in de mondholte

€ 504.876,57 aan dr.ir. Steven Petit (hoofd/halskanker, keelkanker). De COMPLETE studie: Het bepalen van indicatoren die voorspellen of de behandeling voor keelkankerpatiënten aanslaat.

€ 506.512,00 aan dr. Juan Garaycoechea (niet tumorspecifiek). De rol van cellulaire metabolieten in het patroon van DNA-mutaties in verschillende weefsels.

€ 468.328,60 aan dr. Hester Trompette (niet tumorspecifiek). Patiëntgerichte ontwikkelingen effectiviteit van Acceptance and Commitment Therapie voor kwaliteit van leven bij cancer suvivors met chronische pijn na chemotherapie-geïnduceerde neuropathie (QLIPP-CIPN)

Nieuwe ontwikkelingen

€ 235.435,90 aan prof.dr. Henk van Weert (niet tumor specifiek). AI-DOC: artificial intelligence voor een betere opsporing van kanker.

€ 166.141,20 aan prof.dr.ir. John Martens (borstkanker). Welke bloedtest is het meest geschikt om de ziekte te monitoren bij borstkankerpatiënten die neoadjuvante chemotherapie ondergaan?

€ 150.922,50 aan dr. Lara Barazzuol (hersentumoren). Neurocognitieve problemen door de behandeling van hersenkanker-Ontrafeling van de rol van eiwitklontering

€ 145.018,00 aan dr. Walter van den Bergh (bloedkanker, leukemie). De rol van darmflora in vroege herkenning van patiënten met acute myeloïde leukemie (AML) met een hoog risico op IC-opname.

Laat een reactie achter