Alpe d’HuZes is opgericht met als doel de onmacht die door door kanker ontstaat om te zetten in kracht. 5000 wielrenners en lopers, alleen of in teamverband zullen in één dag tot 6 keer de legendarische Alpe d’Huez met zijn 21 bochten beklimmen.
14 kilometer en 1120 hoogtemeters overwinnen om het doel, zoveel mogelijk geld inzamelen voor he KWF, de nationale en officiële stichting in Nederland voor de strijd tegen kanker.
Alpe d’Huez, de Nederlandse berg.
Alpe d’Huez wordt ook wel de Nederlandse berg genoemd vanwege het aantal Nederlandse etappe-overwinnaars in de Tour de France. Deze klim is beroemd en berucht. De Alpe d’Huez is al regelmatig de finale geweest in zinderende touretappe’s. De klim is zwaar, met meer dan 14 kilometer stevig klimmen. Toch is het op de Alpe d’Huez goed mogelijk om een lekker ritme te vinden. In totaal is de beklimming dus zo’n 14 kilometer lang, met een gemiddelde steilte van maar liefst 8%. In totaal klim je meer dan 1100 meter vanuit het dal op 723 meter naar de top die goed boven de 1800 meter ligt.
Wij brengen de koersweek door op camping La Piscine, en nog geen 500 meter na deze camping begint het vuurwerk meteen. De eerste drie kilometer zijn de zwaarste van de hele klim. Met percentages goed over de 10 procent is het meteen werken en zorgen dat je jezelf niet compleet opbrand. Na deze knallende start wordt het rustiger, maar het blijft zeer steil.
De 21 bochten van de Alpe d’Huez.
Van beneden tot boven heb je 21 bochten die afgewerkt moeten worden. Je begint bij bocht 21 en deze tellen af richting de top. Speciaal is dat er bij Alpe d’HuZes ook nog sprake is van bocht 0. Een eerbetoon aan Bas Mulder die in 2010 op 24 jarige leeftijd overleed aan lymfklierkanker. Bas wist gedurende de vier jaar van zijn ziekte mensen van alle leeftijden te inspireren. “Aan wat je overkomt kun je meestal niets doen, maar aan hoe je er mee omgaat des te meer”. Bocht zeven staat bekend als de Nederlandse bocht. De haarspeldbochten zijn vrij vlak zodat touringcars tijdens de winter makkelijker kunnen draaien. In elke bocht kun je zodoende even ademhalen om daarna het tempo weer iets omhoog te gooien.
De koersweek doet emotioneel heel wat met je. Het voelt goed om met 5000 deelnemers op de koersdag op allerlei manieren zoveel mogelijk de top te bereiken. Met natuurlijk heel veel supporters aan de kant van de weg die je aanmoedigen, waardoor je als het ware naar boven gedragen wordt. Iedereen met zijn eigen verhaal, Allemaal met hetzelfde doel.
Om zoveel mogelijk geld op te halen voor nog meer onderzoek. Zodat kanker steeds vaker te genezen zal zijn of dat men steeds langer kan blijven leven met kanker.